Project Details

Client: Ty and Amy Towriss

Task: Outdoor Living Makeover

Executives: Mark

The Towriss Residence project is one of the most downloaded landscapes on the Houzz website and is a big part of the reason we were voted Best of Houzz for 2014.   The project features a beautiful pool with a spa and waterfall.  It also features multi-level terracing to provide added beauty and interest.   The pavilion has an outdoor kitchen, movie projection system and a bathroom and storage closet.

Before Artistic Landscapes

Before Artistic Landscapes

Ty Towriss is a neighbor of the Talentino’s. When we completed their project Ty saw what we had done and talked to Kevin Talentino about our Company and the work we did for him. Ty hired us to do a similar project in his backyard. Ty’s backyard sloped 20 feet downward from the back of his house and he had no level area to work with.

I met with the pool contractor Bruce Todd of Atlantis pools and we came up with a multi-level terrace plan to give Ty deck space around his pool. Dirt was taken away from the pool dig and the upper hill and added to the lower hill. The outside of the pavilion is five feet off the ground of the initial grade. Pier footings were used to support the structure as well as significant compaction of the relocated red clay. A septic system was also installed for the bathroom which required a soils engineer to design and permit the project.
The final project contains beautiful stone walls and sweeping stone steps to add beauty to the project. The pavilion is elevated from the pool which enhances the view from the pavilion. The outdoor lighting system makes the landscape even more beautiful at night than it is in the day. The Pool LED lights constantly change color.

Seasonal color was added to provide year round flowers, especially for the summer season. The elevated tanning deck by the waterfall at the deep end of the pool also makes a good diving board. The pool deck is stamped concrete. There is a fire pit on the lower deck level below the reverse bond beam wall of the pool. Ty had the stone masons design a mountain scene into the lower stone wall

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formPost comment